Πώς να παντρευτείτε! (μέρος Α’)

Ώστε αποφασίσατε να παντρευτείτε! Με το καλό! Όμως θα χρειαστεί μια διαδικασία να ετοιμάσετε όλα τα χαρτιά και να γίνουν όλα τα απαραίτητα πριν και μετά το γάμο. Με όπλο τη γνώση, η διαδικασία γίνεται πιο απλή. Έχω γράψει αναλυτικά εδώ τί έπρεπε να κάνω για να παντρευτώ, στην Ελλάδα την Ρωσίδα σύζυγό μου. Υποθέτω εδώ ότι είσαι Έλληνας και θα παντρευτείς μια Ρωσίδα.

Στόχος είναι να εκδοθούν τα παρακάτω απαραίτητα έγγραφα:

 • Άδεια γάμου.
 • ΑΦΜ για τη σύζυγο.
 • ΑΜΚΑ για τη σύζυγο.
 • Εγγραφή της στον ασφαλιστικό σου φορέα (π.χ. ΙΚΑ, ΟΑΕΕ κτλ).
 • Άδεια παραμονής για τη σύζυγό σου (η άδεια παραμονής δε βγαίνει χωρίς γάμο, ΑΦΜ, ΑΜΚΑ και ασφάλιση).

Οι ενέργειες για να γίνουν όλα, με τη σωστή σειρά, περιγράφονται αναλυτικά σε δύο μέρη:

Πριν το γάμο. Στόχος: έκδοση άδειας γάμου.

Α) Ενώ είσαι στη Ελλάδα και πριν έρθει η κοπέλα σου

 • Βγάλε μία ληξιαρχική πράξη γεννήσεώς σου (ή αν μένεις σε άλλη πόλη, κάνε αίτηση μέσω ΚΕΠ). Θα χρειαστεί για την άδεια γάμου.
 • Στο ληξιαρχείο της πόλης σου ακόμα μάθε τι δικαιολογητικά θα χρειαστείς εσύ και η κοπέλα σου. Τα γράφω όλα εδώ, αλλά σίγουρα καλύτερα να στα πουν και οι ίδιοι. Πιθανά να λάβεις ένα χαρτί με μια λίστα δικαιολογητικών που θέλει ο δήμος σου.
 • Αν η κοπέλα σου δεν ξέρει ελληνικά, θα χρειαστεί αργότερα δικηγόρος που στο δικηγορικό σύλλογο της πόλης σου έχει δηλώσει ότι γνωρίζει ρώσικα. Μάθε από τώρα ποιός είναι ρωτώντας στο δικηγορικό σύλλογο. Πάρε τον τηλέφωνο και ρώτα τον αν κάνει επίσημες μεταφράσεις και ακόμα αν μπορεί να παραστεί ως διερμηνέας στην κατάθεση αιτήσεων στο ληξιαρχείο όταν έρθει η κοπέλα σου.
 • Μάθε που είναι το γραφείο αλλοδαπών στην πόλη σου. Πήγαινε εκεί και ρώτα τι έγγραφα θα χρειαστούν για να λάβει άδεια παραμονής μετά το γάμο.
 • Μάθε που γίνονται οι εγγραφές οικογενειακών μελών του ασφαλιστικού φορέα σου (πχ ΙΚΑ, ΟΑΕΕ κτλ). Πήγαινε εκεί και ρώτα τι έγγραφα χρειάζονται μετά το γάμο.

Αν και γράφω εδώ και τις διαδικασίες για την άδεια παραμονής και την ασφάλιση, πιθανά κάτι να έχει αλλάξει οπότε καλό είναι να έχεις ήδη λάβει τη λίστα με τα δικαιολογητικά ώστε να τα βγάλει η κοπέλα σου ενώ είναι Ρωσία (κάτι που δεν το έχω προβλέψει παρακάτω δηλαδή και έχει αλλάξει από το 2011 που γράφω το παρόν).

Β) Ενώ η κοπέλα σου είναι Ρωσία

 • Θα χρειαστεί η ληξιαρχική πράξη γεννήσεως της (свидетельство о рождении). Πιθανά να έχει ένα αρχαίο χειρόγραφο σπίτι της, όμως καλύτερα να βγάλει καινούργιο. Αφού το πάρει, θα το πάει σε μια άλλη υπηρεσία όπου θα βάλουν στην πίσω όψη μια σφραγίδα που ονομάζεται “σφραγίδα της Χάγης” ή apostille (апостиль). Αν η πόλη στην οποία γεννήθηκε είναι μακριά, τότε μπορεί να το αιτηθεί τηλεφωνικώς, απλά σημαντικό είναι να της το στείλουν μαζί με τη σφραγίδα Χάγης, όμως είναι μια διαδικασία που μπορεί να κάνει και ένα μήνα.
 • Αν είναι χωρισμένη θα χρειαστεί και πιστοποιητικό διαζυγίου (свидетельство о расторжении брака). Πάλι χρειάζεται σφραγίδα Χάγης.
 • Τα παραπάνω χρειάζονται για πολιτικό γάμο. Αν είναι Χριστιανή Ορθόδοξη και έχετε σκοπό να κάνετε θρησκευτικό γάμο, πιθανά να χρειάζονται και άλλα έγγραφα που δεν τα ξέρω. Ρώτα στην εκκλησία ακριβώς τι παραπάνω θέλουν για να τα βγάλει και να τα πάρει μαζί της.

Σημείωση: η κάθε θεώρηση με τη σφραγίδα της Χάγης κοστίζει 1500 ρούβλια (40 ευρώ)

 • Για να παντρευτεί στην Ελλάδα θα χρειαστεί βίζα τρίμηνης διάρκειας. Είναι αδύνατον με λιγότερη. Γενικά αν δεν έχει έρθει στο παρελθόν Ελλάδα για μικρότερο διάστημα, δε θα μπορεί να βγάλει τρίμηνη. Αλλά έτσι και αλλιώς για γάμο τη θες, άρα λογικά θα την έχεις προσκαλέσει ήδη 2-3 φόρες εδώ και πιθανά να έχεις πάει και εσύ στη Ρωσία.
 • Έτσι λοιπόν στην υπεύθυνη δήλωση – πρόσκληση που θα της στείλεις αυτή τη φορά για να βγάλει βίζα, γράψε ότι “καλείς την αρραβωνιαστικιά σου για να παντρευτείτε” και ότι αιτείσαι 3μηνης διάρκειας για να προλάβετε να γίνουν όλες οι διαδικασίες.
 • Ενώ είναι στη Ρωσία, ευκαιρία είναι να πάρει και ένα “πιστοποιητικό για τη καταχώρηση φυσικού προσώπου στις φορολογικές αρχές της Ρωσικής Ομοσπονδίας” (свидетельство о постановке на учет физического лица в налоговом органе на территории российской федерации). Αυτό δε χρειάζεται για το γάμο, όμως θα χρειαστεί αν θέλει να ανοίξει λογαριασμό τράπεζας στη Ελλάδα ως κάτοικος εξωτερικού. Δε χρειάζεται σφραγίδα Χάγης.

Γ) Όταν είσαστε μαζί στην Ελλάδα

Θα χρειαστεί να κάνετε κάποιες δουλειές πρώτα στην Αθήνα:

 • Ετοιμάστε από τώρα 6 φωτογραφίες της, 3 x 4 εκατοστά.
 • Θα πάτε στο Ρωσικό προξενείο στην Ελλάδα:

Τζαβέλλα 7, Χαλάνδρι
Τηλ.: 210.674.29.49, 210.672.88.49, φαξ: 210.672.91.57

image_thumb1

Πάτε όσο το δυνατόν πρωί από τις 9.00 μέχρι τις 12.00. Εκεί θα μιλάει η κοπέλα σου και θα βγάλει ένα πιστοποιητικό ότι δεν έχει κώλυμα γάμου. Βγαίνει την ίδια μέρα και είναι όπως το παρακάτω:

1_thumb2

 • Το παραπάνω έγγραφο πάτε το στην:

Μεταφραστική Υπηρεσία υπουργείου εξωτερικών
Αρίωνος 10, (περιοχή Ψυρρή)
Μετρό στάση Μοναστηράκι
Ώρες κοινού 09.00 έως 13.00

 • Στο ισόγειο υπάρχει ένα γραφείο που στη βεβαίωση μη κωλύματος γάμου βάζει μια σφραγίδα θεώρησης. Θα ζητήσουν ένα παράβολο 20 ευρώ (το 2011) ρώτα συγκεκριμένα.
 • Η εφορία για να αγοράσεις το παράβολο είναι κοντά 5 λεπτά με τα πόδια.

Τώρα έχεις 2-3 χαρτιά στα Ρώσικα:

 • Πιστοποιητικό γέννησης της κοπέλας
 • Βεβαίωση μη κωλύματος γάμου (που θεώρησες παραπάνω)
 • Αν είναι χωρισμένη πιστοποιητικό διαζυγίου.
 • Πιθανά και άλλα έγγραφα, αν ο γάμος θα είναι θρησκευτικός.

Αν ο δικηγόρος που βρήκες μπορεί να σου κάνει τις μεταφράσεις στα Ελληνικά, φύγε και πήγαινε τα παραπάνω χαρτιά σε αυτόν. Αν δε βρήκες και δε χρειάζεσαι δικηγόρο, δώστα στην μεταφραστική υπηρεσία (δηλαδή στο ίδιο κτίριο πήγαινε στον 1ο όροφο που μεταφράζουν από Ρώσικα). Θα συμπληρώσεις 1 αίτηση για τα χαρτιά και 12,5 ευρώ ανά έγγραφο. Περιμένεις 4 εργάσιμες για να τα πάρεις.

Και στις δύο περιπτώσεις δώσε μεγάλη προσοχή στις μεταφράσεις. Ιδιαίτερα η απόδοση στα Ελληνικά των Ρωσικών ονομάτων πρέπει να είναι ίδιες σε όλα τα έγγραφα. Εξέτασε τα ονόματα της μετάφρασης γράμμα – γράμμα γιατί κάνουν πολλά λάθη. Αν χρησιμοποιήσουν πεζά γράμματα, να είναι και ο τονισμός σωστός. Προσοχή ακόμα στα κείμενα, να μη λείπουν προτάσεις. Ιδιαίτερα τη βεβαίωση μη κωλύματος γάμου από το προξενείο, η μεταφραστική υπηρεσία του υπουργείου τη μεταφράζει λάθος γιατί ξεχνά μια ολόκληρη παράγραφο! Συνέβη και σε μιά ακόμα περίπτωση που γνωρίζω εκτός από εμένα.

Προσοχή: Στη βεβαίωση μη κωλύματος γάμου από το προξενείο,  άλλο η θεώρηση που οποσδήποτε πρέπει να γίνει από την μεταφραστική υπηρεσία (στο ισόγειο) και άλλο η μετάφρασή του. Τη θεώρηση πρέπει να την κάνεις εδώ πληρώνοντας το παράβολο. Τη μετάφρασή του μπορεί να την κάνεις σε δικηγόρο. Τα άλλα έγγραφα από Ρωσία που έχουν σφραγίδα Χάγης δε χρειάζονται θεώρηση, παρά μόνο μετάφραση (και καλύτερα σε δικηγόρο).

Προσθήκη, Ιανουάριος 2014

Όπως φαίνεται από τα σχόλια στο άρθρο, από το Μάϊο 2013 το κείμενο της βεβαίωσης που εκδίδει το Ρωσικό προξενείο άλλαξε σε σχέση με το παραπάνω, με αποτέλεσμα να μη δέχονται τη μετάφρασή του οι δήμοι. Εξετάστε τα σχόλια στο άρθρο για καλύτερη ενημέρωση.

Δ) Δημοσίευση στην εφημερίδα

Για να μη χάνεις χρόνο, μόλις λάβεις τα μεταφρασμένα δώσε την αναγγελία γάμου στην εφημερίδα. Δώσε μεγάλη προσοχή στα ονόματα, κάθε γράμμα να είναι ακριβώς όπως η μετάφραση, στα ελληνικά. Χρησιμοποίησε τη φόρμα εδώ: http://www.publees.com/

Ε) Ένορκη βεβαίωση ότι είναι μόνιμος κάτοικος της πόλης σου

Θα πάτε στο Ειρηνοδικείο με ένα τρίτο πρόσωπο όπου θα συμπληρώσεις μια αίτηση για βεβαίωση ότι είναι μόνιμος κάτοικος η κοπέλα σου στην πόλη σου και στη διεύθυνσή σου. Θα χρειαστεί τρίτο άτομο γιατί θέλουν δύο μάρτυρες (ο ένας θα είσαι εσύ).

ΣΤ) Άδεια γάμου

Όλα τα παραπάνω χαρτιά μεταφρασμένα, η ένορκη βεβαίωση, δύο φύλλα από την εφημερίδα, η δικιά σου ληξιαρχική πράξη γεννήσεως θα τα πάς στο ληξιαρχείο. Εκεί θα κάνουν ενδελεχή έλεγχο όλων των εγγράφων και θα σου δώσουν υπεύθυνες δηλώσεις και αιτήσεις για να συμπληρώσεις, καθώς και τί παράβολα θα χρειαστείς (ανάλογα με το δήμο). Ρώτα ακόμα εκεί αν θα χρειαστεί να έρθει ο δικηγόρος ως διερμηνέας όταν συμπληρώσεις τις αιτήσεις και τις υπεύθυνες δηλώσεις.

Αφού συμπληρώσεις όλες τις αιτήσεις και υπεύθυνες δηλώσεις που θέλουν, τότε κάνεις τελικά την κατάθεση όλων των δικαιολογητικών (αν όλα είναι σωστά πιθανά να το καταφέρεις και την ίδια μέρα) και πρωτοκόλληση.

Ζ) Λήψη άδειας γάμου και προγραμματισμός ημερομηνίας γάμου

Για πολιτικό γάμο και αν επείγει η διαδικασία, ρώτα αν μπορείς να προγραμματίσεις και την ημερομηνία γάμου στο δημαρχείο ενώ καταθέτεις τα χαρτιά παραπάνω.

Ύστερα από μια εβδομάδα θα πάς πάλι στο ληξιαρχείο να λάβεις την άδεια γάμου και να κάνεις συγκεκριμένη την ημέρα του πολιτικού γάμου.

Αν η κοπέλα δε ξέρει ούτε ελληνικά ούτε αγγλικά, ρώτα μήπως θα χρειαστεί ο δικηγόρος να παραστεί σαν διερμηνέας στο γάμο σου. Αν δε ξέρει ελληνικά αλλά ξέρει αγγλικά, τότε πιθανά να μη χρειάζεται ο δικηγόρος γιατί συνήθως ο δήμαρχος ή ο εκπρόσωπός του διαβάζει τον όρκο του γάμου και στα αγγλικά.

Η) Ο Γάμος

Και ήρθε η μεγάλη στιγμή! Εδώ μετά το τελετουργικό θα υπογράψετε αρκετά χαρτιά. Θα λάβεις και κάποια έγγραφα που μέσα σε 40 μέρες θα πρέπει να τα καταθέσεις ξανά στο ληξιαρχείο. Όμως δε θα περιμένεις 40 μέρες! Πρέπει να πας την επόμενη εργάσιμη.

Θ) Ληξιαρχική πράξη γάμου και άνοιγμα οικογενειακής μερίδας

Μετά το γάμο, στο ληξιαρχείο θα λάβεις τη ληξιαρχική πράξη γάμου. Ζήτα 4 αντίγραφα (θα χρειαστείς κάποια και στη Ρωσία μελλοντικά). Με ένα από αυτά θα πας και σε άλλο γραφείο για άνοιγμα οικογενειακής μερίδας (και με αυτό βγαίνει το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης που θα χρειαστεί για την άδεια παραμονής).

Εδώ προσοχή: Ρώτα πόσο καιρό θα κάνει να πάρεις το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης. Αν σου πουν σε ένα μήνα, πες ότι είναι επείγον γιατί λήγει η βίζα της γυναίκας σου και το χρειάζεται άμεσα για να βγάλει άδεια παραμονής. Στην περίπτωσή μου το εκδώσαν σε μία ώρα! Πολύ καλύτερα από ένα μήνα.

Ξανά προσοχή: Κάποιος υπάλληλος, πιθανά βιαστικά, θα πληκτρολογήσει τα ονόματα στην οικογενειακή μερίδα. Μεγάλη προσοχή να είναι όλα σωστά και ίδια με τη ληξιαρχική πράξη γάμου, γράμμα-γράμμα μέχρι και ο τονισμός! Το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης πάρε το σε 3 αντίγραφα.

Συνέχεια στο μέρος Β’: Μετά το γάμο.

Advertisements

42 thoughts on “Πώς να παντρευτείτε! (μέρος Α’)

 1. apostile Της γυναικας μου το βαζουν μονο στη ρωσια? ξερετε αν υπαρχει καποια υπηρεσια που μπορω να παω στην ελλαδα?

 2. Καλησπέρα σας! όσον αφορά το πιστοποιητικό γέννησης της κοπέλας από τη Ρωσία, το έγγραφο αυτό είναι από την Σοβιετική Ένωση όμως η σφραγίδα apostile έχει σφραγίδα της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Ξέρετε αν το δέχονται ή θα πρέπει να βγάλει νέο πιστοποιητικό γέννησης από τη Ρωσική Ομοσπονδία;

 3. Γνωρίζει κανείς αν έχει αλλάξει κάτι με τη βεβαίωση μη κωλύματος? Μόλις χθες την πήραμε από το προξενείο και αναφέρει συγκεκριμένα «…με την παρούσα δηλώνω ότι το παρόν χρονικό διάστημα δεν είμαι παντρεμένη και σύμφωνα με το άρθρο 14 του Οικογενειακού κώδικα της Ρωσικής Ομοσπονδίας δεν έχω κώλυμα γάμου για την τέλεση γάμου στην Ελλάδα…»

  Είναι στα ελληνικά , οπότε δεν χρειάζεται μετάφραση.

 4. Kαλημέρα! Στο προξενείο στην Αθήνα πηγαίνουν οι ενδιαφερόμενοι αυτοπροσώπως ή μπορούν να εξουσιοδοτήσουν και κάποιο άλλο?

 5. Καλησπερα. μια ερωτηση, πρεπει οπωσδηποτε να βγαλω το χαρτι αγαμιας και μη κωλυμματος γαμου απο το ρωσικο προξενειο στην ελλαδα? Δε δεχονται στο δημο το αντιστοιχο χαρτι αν εχει βγει απο τη ρωσια, με apostille και ολα? Η αρραβωνιαστικια μου το ειχε βγαλει το χαρτι αυτο απο το ληξιαρχειο της πολης της στη ρωσια.

 6. Με τη σειρά μου να παραθέσω τι μου είπαν και εμένα. 2 δικηγόροι μου είπαν πια πως υπάρχει πρόβλημα με το χαρτί που δίνει η πρεσβεία . Δεν το δέχονται πια μου είπαν. Ο ένας μου είπε ειδικά πως πολιτικός γαμος στην Ελλάδα με υπήκοο Ρωσίας ειναι τώρα αδύνατος . Μου πρότειναν 3 λύσεις. Σύμφωνο συμβίωσης ( με κόστος 1500-1800 ευρώ ! Για ποιο λόγο δεν κατάλαβα – τόσο δύσκολο ειναι να βγάλεις τα χαρτιά που χρειάζονται ; ) , γάμο στη Ρωσία με κόστος για χαρτιά μου 1000 ευρώ (συν οτι χρειαστεί στην πορεία), και τέλος κατα περίπτωση μου είπαν θρησκευτικός γαμος μπορεί να ειναι πιο εύκολος . Έχω την υποψία πως οι δικηγόροι βρήκαν εύκολο τροπο για να μαζεύουν φράγκα . Δεν ξέρω αν με δουλεύουν . Προμοταρουν το σύμφωνο συμβίωσης αλλά πόσα θα θέλουν κάθε φορά για ανανέωση άδειας παραμονής ; Έχει κανείς κάποια άποψη η πρόσφατη εμπειρία; Για θρησκευτικό γάμο μου είπαν θα χρειαστεί πιστοποιητικό βάφτισης που δεν ξέρω πόσο εύκολο ειναι αλλά και επίσης πως κάθε εκκλησία ζητάει τα δικά της… Πάντως απο οτι κατάλαβα θεωρούν πως κανένας δήμος δε δέχεται το χαρτί . Γενικώς μας εχουν μπερδέψει παρά πολύ . Θα εκτιμήσω πολυ οποία άποψη έχει κανείς .

  • Ελπίζω κατ’ αρχήν όποιος αντιμετώπισε αυτό το πρόβλημα να γράψει εδώ τη λύση. Η δική μου άποψη είναι η εξής: Για το γάμο μου ακούγεται παράλογο ότι ο θρησκευτικός είναι πιο εύκολος, γιατί και για τα δύο είδη γάμου πρέπει να εκδοθεί το ίδιο χαρτί, δηλαδή η «Άδεια γάμου». Ουσιαστικά όλη η δυσκολία είναι η έκδοση αυτού του εγγράφου, που όμως αφού εκδοθεί ο γάμος μπορεί να γίνει είτε πολιτικός είτε θρησκευτικός. Όσον αφορά τα 1000 ευρώ κόστος για χαρτιά για να γίνει γάμος στη Ρωσία, το νούμερο είναι εξωφρενικό. Θα έλεγα πάντως να κάνεις αυτό ακριβώς, δηλαδή γάμο στη Ρωσία, αλλά τα έγγραφα να τα βγάλεις μόνος σου.

  • Μάγκα, ίσως έχεις ήδη βρει λύση μέχρι τώρα που γράφω αλλά σε κάθε περίπτωση, επειδή εμείς τραβήξαμε το ίδιο λούκι, γράφω μήπως και βοηθήσω όποιον έχει το ίδιο θέμα.
   Δικηγόροι = λαμόγια, μείνε μακριά τους.
   Το χαρτί που δίνει η πρεσβεία όντως δεν το δέχονται πουθενά, εκτός αν βρεις καμια ακρη σε καποιο χωριουδακι που ξέρεις τον δήμαρχο και μπορείς να τεκμηριώσεις τόπο κατοικίας κλπ κλπ.
   Εμείς κάναμε θρησκευτικό γάμο, χωρίς πρόβλημα, επειδή ακριβώς ΔΕΝ ζητάνε το χαρτί αυτό. Τώρα τρέχουμε για την άδεια διαμονής.
   Σύμφωνο συμβίωσης έχει εξωπραγματικό κόστος και στην πορεία θα σου φέρει άλλα προβλήματα (όταν π.χ θα θες να γεννήσεις, να βαφτίσεις κλπ).
   Ελπίζω να βοήθησα, γενικά θα δεις ότι ο καθένας λέει το μακρύ του και το κοντό του, καλύτερα να ρωτάς άτομα που το έχουν περάσει αλλιώς θα χαθείς

 7. Λοιπον επειδη ο Δήμος Αθηναιων δεν δεχεται το χαρτί κωλυματος γάμου από Ρώσους πολίτες από τον Μάιο περίπου,ο μόνος τρόπος για να βγει η άδεια είναι να βρεις γνωστό που μένει Γλυφάδα Βούλα η κάπου εκτός Αττικής,να σου κάνει μια δήλωση ότι σε φιλοξενεί,να πας να δηλώσεις αλλαγή διεύθυνσης και στην ΔΟΥ.Με λίγα λόγια άλλοι δήμοι δέχονται το χαρτί και άλλοι όχι (χαρτί κωλυματος γάμου από Ρωσία )

 8. Ναι έχει γίνει μετάφραση αλλά λέει ότι η SVETLANA B……… Δηλώνει ότι δεν έχει κώλυμα γάμου,ενώ το σωστό είναι ότι το Κράτος της Ρωσίας επιβεβαιωνει ότι η SVETLANA B……… Δεν έχει κώλυμα για γάμο,και ο Δήμος Αθηναίων μόνο την δεύτερη επιλογή δέχεται

  • Κάνε τότε το εξής: Πήγαινε σε ιδιώτη δικηγόρο που κάνει μεταφράσεις από Ρώσικα και πες του να γράψει τη μετάφραση όπως τη θέλουν στο Δήμο. Δηλαδή θα πετάξει την μετάφραση που έχεις και θα επισυνάψει ξανά τη δική του μετάφραση στο πρωτότυπο.

   • Αν τη μετάφραση την έκανες στην υπηρεσία του υπουργείου τότε είναι λάθος σίγουρα! Το συγκεκριμένο χαρτί που έχεις οι υπάλληλοι εκεί το μεταφράζουν πάντα λανθασμένα. Αντίθετα, ο δικηγόρος θα μεταφράσει πιο προσεκτικά το κείμενο που γράφει σωστά τις φράσεις που προβλέπονται. Δες εδώ για περισσότερες πληροφορίες https://svetoforos.wordpress.com/2011/09/19/apo-rwsika-sti-metafrastiki-ypiresia/

   • Πάρε τηλέφωνο το δικηγορικό σύλλογο και ρώτα ποιος δικηγόρος κάνει μεταφράσεις από ρωσικά.

   • Λοιπόν πήγα σε δικηγόρους αλλά δεν κάνουν την μετάφραση επειδή είναι σαν πλαστογραφία.Αυτο που έμαθα από την ρωσική πρεσβεία είναι ότι το χαρτί κωλυματος έχει αλλάξει από τον Μάιο,και πολλοί δήμοι δεν το δέχονται.Μιλησα με μια δικηγόρο χτες το βράδυ και μου είπε ένα παραθυράκια ,εάν τα καταφέρω θα ενημερώσω τι έκανα για να βοηθήσω κάποιον που έχει πρόβλημα

 9. Μπορεί να μου πει κάποιος τι μπορώ να κάνω επειδή η Ρωσική πρεσβεία δίνει χαρτί για κώλυμα γάμου το οποιο δεν το δέχεται ο δήμος Αθηναίων,υπάρχει άλλη λύση ;

 10. Καλησπέρα παίδες! Με τη σειρά μου κι εγώ ψάχνω τις διαδικασίες έτσι ώστε να κάνω πολιτικό γάμο στην Ελλάδα με τη Ρωσσίδα συντροφό μου η οποία διαμένει μόνιμα στη Ρωσσία. Από το δημαρχείο Βούλας με ενημέρωσαν οτι όπως προαναφέρθει, θα χρειαστεί να φέρει μαζί της πιστοποιητικό γέννησης με apostille, αλλά και ΑΔΕΙΑ ΓΑΜΟΥ στην οποία θα αναφέρονται τα στοιχεία μας, τόπος διαμονής και ημερομηνία γάμου. Θα πρέπει όμως να της στείλω κάποιο αποδεικτικό έγγραφο σχετικό με τα δικά μου στοιχεία, συννημένο με την μετάφρασή του (+apostille). Δεν γνωρίζω κάτι για την αρμοδιότητα του ειρηνοδικείου πάνω σε αυτό το θέμα. Τι ρόλο παίζει? Μπορεί να παράσχει κάποιο έγγραφο το οποίο να αντικαθιστά την άδεια γάμου απο Ρωσσία έτσι ώστε να αποφύγουμε τη διαδικασία? Φίλε Πέτρο, το χρησημοποίησες μόνο και μόνο για να πιστοποιήσει οτι η γυναίκα σου μένει στο σπίτι σου ή είχε κι άλλη χρήση? Όσον αφορά την VISA που θα της παράσχουν με την πρόσκλησή μου, τι πιθανότητες έχει να πάρει παραμονή πέραν της τυπικής (1 μήνας)? Την έχω καλέσει στο πρόσφατο παρελθόν ενώ κι εγώ πήγα πρόσφατα. Ο blogger γράφει οτι θα πρέπει να γράψω οτι ειναι αρραβωνιαστικια μου κι οτι την καλώ για να παντρευτούμε, έτσι ώστε να τις δώσουν τουλάχιστον 3 μήνες για να προλάβουμε τις διαδικασίες. Από την Ελληνική πρεσβεία μου είπαν οτι δεν εκδίδουν visa για αύτο το λόγο κι οτι είναι παράνομο!? Οπότε να στείλω απλή πρόσκληση και να ελπίζω αυτή τη φορά να της δώσουν multiVISA?

  • Φίλε Θοδωρή αν και είδα το post σου αργά θα προσπαθήσω να απαντήσω στα ερωτήματα σου , όσον αφορά το Ειρηνοδικείο όπως είχα γράψει χρησιμοποιήσαμε την ένορκη βεβαίωση για να αποδείξουμε που έμενε η κοπέλα μου εκείνον τον καιρό (σπίτι μου δηλαδή και χρειάζεσαι έναν ακόμα μάρτυρα για να πάρεις το έγγραφο) δεν χρειάστηκε πουθενά αλλού και απλά το δώσαμε μαζί με όλα τα άλλα δικαιολογητικά που μας είχαν ζητήσει. Η κοπέλα μου είχε έρθει με τουριστική visa 6 μηνών και δεν είχαμε δηλώσει πουθενά φυσικά ότι σκοπεύαμε να παντρευτούμε ή οτιδήποτε άλλο. Για την άδεια γάμου που σου ζήτησαν να φέρει η σύντροφος σου από Ρωσία, σε πληροφορώ ότι το είχαν ζητήσει και σε εμάς επειδή δεν ήξεραν τι έγγραφο χρειάζεται για να αποδείξω που μένει η γυναίκα μου στην Ελλάδα…. φυσικά δεν φέραμε καμία άδεια γάμου από Ρωσία και λογικά θα ξέρεις ήδη ότι στην Ρωσία ακολουθούν διαφορετικό τρόπο για τους γάμους τους.
   Τέλος να σε ενημερώσω πως τις τελευταίες 2 φορές η γυναίκα μου ήρθε Ελλάδα με 6 μήνη τουριστική visa, μια φορά πριν και μια μετά τον γάμο… για διάφορους λόγους δεν μπορώ να την προσκαλέσω με private visa, ζήτησε 6 μήνη στο τουριστικό γραφείο που αγόρασε τα εισιτήρια/πακέτο διακοπών, από εκεί και πέρα δεν ξέρω αν ήταν απλά τύχη ή όχι πάντως μας βγάλανε 6 μήνη.
   Καλή τύχη και δύναμη!

 11. Δυστυχώς τελικά δεν κατάφερα να πάρω το πιστοποιητικό γεννήσεως της γυναίκας μου. Πήγα με δικηγόρο στο ληξιαρχείο μίλησα με τους υπεύθυνους εκεί με την προϊσταμένη και την αντιδήμαρχο αλλά τίποτα όλοι ήταν ανένδοτοι! Ο λόγος ήταν ότι δέχονται ελέγχους από το Υπουργείο, μετά από τα σκάνδαλα που βγήκαν στην τηλεόραση με τους εικονικούς γάμους τον αλλοδαπών….

 12. φιλε Harry ετσι και εκανα και τελικα μου εστηλαν φαξ απο το ЗАГС και η διαδικασια πολιτικου γαμου ελληνα με ρωσιδα ΣΤΗΝ ΡΩΣΙΑ θελει τα κατωθι πιστοποιητικα
  1.справка о семейном положении с апостилем и перевод заверенный нотариусом.
  2.решение суда о расторжениибрака вступившее в законную силу.Подлдинник с апостилем и нотариально заверенный перевод
  3.нотариально заверенная копия паспорта
  4.разрешение на брак с апостилем и нот.заверенный перевод
  δηλαδη
  1.πιστοποιητικο οικογενειακης καταστασης
  2. τελικη αποφαση διαζυγιου απο το δικαστηριο και να προσθεσω εδω οτι, το διαζυγιο δεν το ζητανε διοτι οπως με ενημερωσαν απο τα ΚΕΠ
  ειναι το μοναδικο εγραφο που δεν μπορει να επικυρωθει σε φωτοτυπια και το πρωτοτυπο δεν διδεται σε καμια υπηρεσια διοτι βγαινει μονο μια φορα, και γι αυτο ζητανε την αποφαση δικαστηριου.
  3. φωτοτυπια του διαβατηριου με την βιζα
  4. αδεια γαμου απο την ελλαδα απο το δημαρχειο της πολης σου.
  Και φυσικα ολα αυτα με σφραγιδα αποστιλ και μεταφρασμενα στα ρωσικα απο οποιοδηποτε επισημο μεταφραστικο κεντρο αλλα με επικυρωση δικηγορου.
  Τελος μετα τον γαμο το ποιστοποιητικο που θα δωσουν εκει οτι εγινε γαμος, ο ενδιαφερομενος πρεπει να το παει στο ελληνικο προξενειο στην Μοσχα για μεταφραση στα ελληνικα. Εκει υπαρχουν δυο περιπτωσεις, η το μεταφραζει ο ελληνας προξενος και του το επιστρεφει ανα χειρας οποτε μετα οταν επιστρεψει στην ελλαδα το παει ο ιδιος στην αθηνα στο ειδικο ληξειαρχειο, η τα στελνουν οι ιδιοι υπηρεσιακως.
  Ελπιζω καποιον να βοηθησα!!!

 13. ευχαριστω πολυ για την βοηθεια!…. με τα λιγα ρωσικα που ξερω μολις τηλεφωνησα στην ρωσια στο ЗАГС του ΛΕΠΕΤΣΚ στο 0074742779696 που θελω να παω να κανω τον γαμο μου …, τους ειπα οτι εχω στα χερια μου την αδεια γαμου απο το δημαρχειο της πολης μου μεταφρασμενη στα ρωσικα και σφραγιδα apostil….μου ειπαν οτι αυτο δεν φθανει, και γαμος δεν θα γινει αν δεν εχω μαζι μου τα κατωθι.
  1. πιστοποιητικο οικογενειακης καταστασης
  2. φωτοτυπια του διαβατηριου με την βιζα
  3. βεβαιωση οτι ειμαι ανυπαντρος ΚΑΙ αν ειμαι χωρισμενος ζητανε α. την αποφαση δικαστηριου για το διαζυγιο και β. το ΔΙΑΖΥΓΙΟ
  4. την αδεια γαμου μου απο το δημαρχειο της πολη μου
  και φυσικα ολα αυτα μεταφρασμενα στα ρωσικα με σφραγιδα αποστιλ.
  Τοτε λοιπον νευριασμενος τους ρωτησα, τι την θελετε την αποφαση του δικαστηριου και το διαζυγιο(επειδη ειμαι χωρισμενος} αφου θα εχω στα χερια μου αδεια γαμου απο το δημαρχειο!!!, και τους εξηγησα οτι, για να παρω την αδεια γαμου μεσα στα δικαιολογιτικα που υπεβαλα στο δημαρχειο ειναι και το διαζυγιο μου και που χωρις αυτο δεν μου δινουν αδεια γαμου….τοτε μου ειπαν εμεις αυτα θελουμε και χωρις αυτα γαμος δεν γινεται! τοτε δεν αντεξα απο τα νευρα μου και του ειπα παλι… μα ρε μαλακα….σου λεω οτι αδεια γαμου δεν βγαινει στην ελλαδα αν δεν καταθεσεις μαζι με τα υπολοιπα δικαοιλογιτικα και το διαζυγιο,..τι το θελεις το διαζυγιο και την αποφαση διαζυγιου ΑΦΟΥ ΘΑ ΕΧΩ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΟΥ ΑΔΕΙΑ ΓΑΜΟΥ, …σημαινει οτι αυτα που μου ζητας δεν χρειαζονται γιατι περιεχονται μεσα στα δικαιολογιτικα που υπεβαλα για να παρω την αδεια γαμου. Τοτε μου ξαναλεει ο ρωσικος νομος ετσι τα θελει και χωρις αυτα μην ελθεις διοτι γαμος δεν γινεται. Τοτε τους ρωτησα… αν ημουν στην ελλαδα 2 φορες χωρισμενος τι θα ζητουσατε? 2 διαζυγια και δυο δικαστικες αποφασεις? μηπως θελετε και πιστοποιτικο οτι εμαι ανδρας και οχι τραβεστι? δεν μου απαντησε.

 14. Καλησπέρα παιδιά θα σας πω και εγώ περιληπτικά την διαδικασία την οποία ακολούθησα ώστε να παντρευτώ με πολιτικό γάμο! Αρχικά η γυναίκα μου ήρθε στην Ελλάδα με τουριστική VISA (multi) 6 μηνών , χωρίς να έχει δηλώσει πουθενά φυσικά ότι έρχεται στην Ελλάδα με σκοπό τον γάμο. Στην κατοχή της είχε πιστοποιητικό γεννήσεως με σφραγίδα apostil και το διαβατήριο της φυσικά.
  Το πρώτο βήμα ήταν να πάμε στο ρωσικό προξενείο και να συμπληρώσουμε την βεβαίωση μη κωλύματος η οποία ήταν στα Ελληνικά (οπότε δεν χρειαζόταν μετάφραση) και την παίρνεις την ίδια στιγμή. Έπειτα πήγαμε στην Μεταφραστική Υπηρεσία του υπουργείου εξωτερικών (Αρίωνος 10) με σκοπό να βάλουμε σφραγίδα θεώρησης στην βεβαίωση μη κωλύματος, αλλά μας είπαν πριν βάλουν την σφραγίδα πρέπει να ελεγχτεί η VISA της γυναίκας μου ξανά και μας έστειλαν στο Υπουργείο Εξωτερικών στην οδό Ακαδημίας 6. Εκεί συμπλήρωσα μια αίτηση κτλ και μετά από 1 εβδομάδα περίπου μας πήραν τηλέφωνο πως η VISA ήταν οκ και μπορούσαμε να πάμε πάλι πίσω στην Μεταφραστική Υπηρεσία να βάλουμε την σφραγίδα θεώρησης.
  Ύστερα πήγαμε να μεταφράσουμε το πιστοποιητικό γεννήσεως της, στον πρώτο όροφο του ίδιου κτηρίου πληρώσαμε 8,5 ευρώ και περιμέναμε 1,5 εβδομάδα (μπορούσαμε και πιο γρήγορα αλλά δεν βιαζόμασταν) μέχρι εδώ όλα καλά.
  Επόμενο βήμα ήταν να πάω στο Δημαρχείο της περιοχής που μένω συγκεκριμένα στο Δήμο Ζωγράφου με σκοπό να ρωτήσω τι μπορώ να κάνω για την Βεβαίωση Κατοικίας της γυναίκας μου, οι υπάλληλοι εκεί δεν είχαν ιδέα για τι πράγμα μιλάω και στο τέλος μου είπαν πως είναι αδύνατον να κάνω γάμο αν δεν φέρει η γυναίκα μου άδεια γάμου από την χώρα της!!!! Τους πρότεινα την λύση με το ειρηνοδικείο αλλά δεν γνώριζαν και δεν δέχονταν την λύση αυτή….τελικά ρώτησα στον Δήμο Ασπροπύργου τι μπορώ να κάνω και μου πρότειναν να πάω στην αστυνομία ή στο ειρηνοδικείο και θα κάνω την δουλεία μου χωρίς πρόβλημα…. Τελικά ακολούθησα την επιλογή του ειρηνοδικείου και σε 30 λεπτά είχα την ένορκη βεβαίωση ότι η κοπέλα μου μένει στο σπίτι μου και στον δήμο Ζωγράφου.
  Πάμε όλα τα χαρτιά μας στον Δήμο μαζί με την δημοσίευση της εφημερίδας και όλος παραδόξως και με λίγο γρίνια και από τις δυο πλευρές δέχτηκαν τα χαρτιά μας, μετά από 1 εβδομάδα πήραμε τις άδειες και όλα καλά.
  Τέλος να ενημερώσω πως μας κράτησαν το αυθεντικό πιστοποιητικό γεννήσεως της γυναίκας μου γιατί το θέλουν για το αρχείο τους και το οποίο είναι πολύ δύσκολο να το ξαναβγάλει οπότε άμα βρω τρόπο και το πάρω πίσω θα ενημερώσω.
  Συγνώμη για το μέγεθος του κειμένου!

 15. Φίλε filip από ότι μου λέει η κοπέλα μου και όλα τα χαρτιά να έχεις έτοιμα και να τα καταθέσεις στο ρωσικό ЗАГС (ζάξ)θα χρειαστεί να περιμένετε 1 μήνα τουλάχιστον για την απάντηση του ЗАГС (το αντίστοιχο χρονικό περιθώριο στην Ελλάδα είναι 7 μέρες για να πάρεις τις άδεις γάμου).Οπότε 1 μήνας δεν είναι αρκετός. Η κοπέλα σου θα ρωτήσει τι ακριβώς χρειάζεσαι να έχεις μαζί σου πριν πας Ρωσία.

 16. καλησπερα αν καποιος μπορει να βοηθησει…. θελω την πρωτη μαρτιου 2013 να παω ρωσια να κανω πολιτικο γαμο με την κοπελα μου που μενει εκει, εκτος απο την αδεια γαμου μου που θα βγαλω συντομα απο το δημαρχειο της πολης μου, τι αλλο πρεπει να κανω? προφανως η αδεια χρειαζεται μεταφραση στην ρωσικη γλωσσα…..ποια ειναι η διαδικασια στην συνεχεια? ποσο χρονο πρεπει να εχω βιζα? μου δινουν μονο ενα μηνα τουριστικη φθανει? γενικα ενημερωστεμε για ολα ευχαριστω!

 17. Τί να κάνω, θα πιέσω καταστάσεις..
  Μια σημείωση, σήμερα πέρασα από Τζαβέλα στο προξενείο και μέσω μιας περαστικής κοπέλας που μετέφραζε στο μουστακαλή σκοπό,έκλεισα ραντεβού τη μέρα και την ώρα που ήθελα να πάμε.Δεν ξέρω αν είναι υποχρεωτικό ή αν έγινε τώρα..
  Καλή επιτυχία σε όλους και η ώρα η καλή!

 18. Παιδιά, εάν δεν έχει βίζα από ελληνικό προξενείο με πρόσκληση για γάμο, γάμος δεν γίνεται! Φίλε Γιώργο είμαι στην φάση έκδοσης άδειας γάμου και από την ως τώρα εμπειρία μου πιστεύω ότι είναι πολύ δύσκολο να προλαβεις. Πρέπει να σου κάτσουν όλα στην ώρα τους. Χρειάζεται 7 μέρες μόνο η έκδοση άδειας γάμου. Καλή τύχη! Υ.Σ. Μήπως να φτιάχνουμε και ένα σύλλογο?

 19. Εάν η κοπελα εχει ερθει στην ελλαδα 2 φορες και την επομενη που ερθει ως διακοπες παλι, (εχοντας ολα τα πιστοποιητικα που ανεφερες παραπανω), και αποφασισουμε να παμε στο δημαρχειο να παντρευτουμε, δεν θα μπορεσουμε? η κοπελα που αναφερω εχει και φινλανδικη βιζα και καθε φορα που ταξεδευει στην ευρωπη πρεπει μετα να πηγαινει στην φινλανδια 3-4 φορεσ ωστε να διατηρησει την φινλανδικη βιζα. αυτο που θελω να ξερω ειναι, εφ οσων εχει ολα τα απαραιτητα απο την πλευρα της χαρτια και ερθει στην ελλαδα οπως ερχοταν και τις προηγουμενες φορές, δεν θα μπορεσουμε να παντρευτούμε διχως την πρόσκληση των 3 μηνων πριν? ευχαριστώ

 20. Γεια χαρά Χάρη σωτήρα μας!
  Όπως βλέπεις έχει προβληματιστεί λίγο ο κόσμος με αυτό που έγραψες ότι είναι αδύνατο να κάνεις το γάμο με λιγότερη από τρίμηνη βίζα. Στη δική μου περίπτωση έχει 6μηνη βίζα από το τέλη Ιούνιου έως τέλη Δεκέμβρη αλλά θα έρθει για 2 βδομάδες(με άδεια από τη δουλειά της) μέσα του Νοέμβρη. Λες να μη προλάβουμε?

 21. Αν εργάζεσαι κάπου και είσαι ασφαλισμένος στο ΙΚΑ (ή άλλο φορέα), τότε εγγράφεται στο βιβλιάριό σου σαν προστατευόμενο μέλος (όπως θα γινόταν και με ζευγάρι Ελλήνων) χωρίς να πληρώνεις (δες το Β' μέρος).

  Αν δεν εργάζεσαι και δεν είσαι ασφαλισμένος κάπου, τότε πιθανά να γίνεται με κάποια ιδιωτική ασφάλιση υγείας (δε γνωρίζω κάτι παραπάνω).

 22. Υποθέτω αόριστα, εκτός αν πάρει ύστερα από αρκετά χρόνια Ελληνική υπηκοότητα. Η κάρτα διαμονής ανανεώνεται κάθε πέντε χρόνια και απαραίτητο δικαιολογητικό είναι η ασφάλιση.

 23. Είμαι παντρεμένος στην Ουκρανία με πολιτικό γάμο (ο θρησκευτικός θα γίνει
  σε λίγες ημέρες). Έχω γράψει τον γάμο στην Ελλάδα και έχω κάνει και
  την μερίδα στον δήμο. Μιά και η γυναίκα μου βρίσκεται ακόμη στην
  Ουκρανία, θα ήθελα να ξέρω τι viza πρέπει να ζητήσει από το εκεί
  προξενείο, τι διάρκειας και αν υπάρχει περίπτωση να την
  απορρίψουν (από χαρτιά έχει ό,τι μας ζήτησαν).

 24. @Anonymous: Ναι, πρέπει να τη γράψεις στο ΙΚΑ μετά το γάμο, για να μπορεί να πάρει κάρτα διαμονής. Αν είναι εδώ με βίζα γίνεται να παντρευτείς αλλά πρέπει να είναι τουλάχιστον 3 μηνών βίζα και να ξεκινήσεις τις διαδικασίες όπως γράφει το άρθρο αμέσως.

 25. να κανω μια ερωτηση? για να παντρεφτω την κοπελα μου απο την ρωσια πρεπει να την γραψω στο ικα? αν ειναι εδω απο visa δεν γινετε?

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s